Begeleiden van samenwerking in teams

Hoe begeleid ik teams

Begeleiden van teams doe ik vanuit de aanpak ‘oplossingsgericht werken’ van Louis Cauffman. Met zijn oplossingsgerichte theorie pak je je coachingsvraag aan. Deze werkwijze helpt je werkgerelateerde vragen over samenwerken en conflicten aan te pakken. En tegelijkertijd leert het oplossingsgerichte werken je hoe je feedback het beste kunt benutten. Zo zet ik in het  oplossingsgericht begeleiden van teams 1-op-1 coaching in voor samenwerken, conflicten oplossen en omgaan met feedback.

begeleiden van teams

Hoe werkt mijn oplossingsgerichte aanpak

Ik zet de oplossingsgerichte methode bij begeleiden van teams. Daarvoor maakt ieder teamlid een eigen stappenplan zodat je regie hebt over je eigen leerroute. Bij een teamvraag starten we met een teamsessie omdat ieder teamlid dus een eigen manier ontwikkelt om met vragen om te gaan. De teamsessie blijft wel nodig om gemeenschappelijke conflicten en mogelijke oplossingen te identificeren. Maar daarna ga je eerst individueel aan de slag met jouw rol in het teamconflict en in samenwerken. Daarna werkt het team een volgende sessie aan stappen om het samenwerken te verbeteren. 

begeleiden van teams

 

Hoe groot is een team?

Je hebt al een team als je met z’n tweeën aan een project werkt. Daarvoor hoeft de ene collega niet de leidinggevende van de andere te zijn. Je staat dus hiërarchisch gelijk. Hoe jullie in de uitvoering samenwerken hoeft niet altijd een puzzel te zijn. Maar soms botst het als jij een andere kant op wil dan je collega, als je anders denkt over samenwerken of als je het idee hebt dat je collega geen rekening houdt met jou. Dan is begeleiding van een coach nodig: je leidinggevende of een externe coach.

Wil je meer info over (e-)coaching en teamcoaching door ATenD? Gebruik dit formulier en Amalia Deekman neemt contact met je op. Lees ook mijn pagina over het privacybeleid van ATenD.

Ondersteund door Fast Secure Contact Form